Mere si banane pe o farfurie.
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Conțin merele mai multe substanțe nutritive față de banane?

Există multe beneficii asociate cu consumul unei diete bogate în fructe și legume, inclusiv scăderea riscului de boli cardiovasculare și obezitate.  Fructele și legumele sunt o sursă bogată de substanțe nutritive, printre care fibre, antioxidanți, vitamine și minerale și de aceea consumul lor oferă atât de multe beneficii pentru sănătate.

Chiar dacă fructele și legumele pot reduce riscul bolilor cronice, românii nu includ suficiente fructe în dieta lor.

De fapt, doar aproximativ unu din zece adulți din România consumă recomandarea de 1,5 – 2 porții de fructe pe zi și 2 -3 porții de legume pe zi.

Consumul mai multor fructe în dieta zilnică poate fi benefic. Se recomandă să consumați diferite fructe și legume, de diferite culori, pentru a vă oferi o gamă largă de substanțe nutritive.

Niciun singur fruct sau legumă nu oferă toate substanțele nutritive cheie din dieta ta.

Merele și banane oferă beneficii pentru sănătate și pot fi considerate superstaruri nutriționale.  Adăugarea oricăruia la dieta dumneavoastră poate oferi o multitudine de nutrienți.

De fapt, atât merele cât și bananele sunt variante excelente; de ce să alegeți doar una?

Antioxidanții din mere și banane

Fitochimicalele din fructe și legume pot juca un rol esențial în reducerea riscului bolilor cronice, cum ar fi anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, astm și diabet.

Toate fructele pot oferi o gamă largă de diferite produse fitochimice care acționează ca antioxidanți în organism.

Merele s-au dovedit a avea o activitate antioxidantă puternică prin inhibarea proliferării celulelor canceroase și prin scăderea colesterolului.

Conform revizuirii din 2004 (1), merele au ocupat locul doi după merișoare pentru cea mai mare concentrație fenolică din fructe.

Alte cercetări au arătat că broccoli și merele au fost asociate în mod specific cu riscul redus al bolilor cardiovasculare.

Riscul redus este cel mai probabil datorită unei combinații de mere care furnizează antioxidanți, precum și fibre solubile.

Conțin merele o cantitate mai mare de antioxidanți față de banane?

Merele pot furniza diferite produse fitochimice în comparație cu bananele, dar bananele sunt, de asemenea, o sursă importantă de antioxidanți.

Un studiu din 2002 (2) a constatat că bananele sunt o sursă bună de gallocatechină antioxidantă specifică, iar cercetătorii au concluzionat că bananele ar fi o sursă alimentară bună de antioxidanți.

Cum influențează merele și bananele riscul de boli neurodegenerative

Alimentația fie cu banane, fie cu mere, poate ajuta la scăderea riscului de tulburări neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, Huntington sau Parkinsons.

Un studiu din 2008 (3) a concluzionat: consumul de portocale proaspete, banane și mere în dietă împreună cu alte fructe și legume pot proteja neuronii de daune.

O dietă care include aceste fructe poate reduce riscul bolilor neurodegenerative.

Prin urmare, consumul merelor și bananelor poate fi util în protejarea neuronilor.

Fibrele din banane și mere

O banană de dimensiuni medii asigură aproximativ 3,1 grame de fibre (12% DZR), iar un măr de dimensiuni medii furnizează aproximativ 4,4 grame de fibre (17% DZR).

Prin urmare, merele sunt ușor superioare bananelor în volumul de fibre.

Pentru a obține cele mai multe fibre din mere, păstrați coaja.  Coaja oferă o cantitate bună de fibre și conținut de vitamine.

Atât bananele cât și merele furnizează fibre solubile și insolubile care pot asigura sănătatea inimii, echilibrul nivelului de zahăr din sânge și beneficii pentru sănătatea digestivă.

Mere vs. banane – Vitamine și minerale

Atât bananele cât și merele pot furnizează organismului vitamine și minerale, însă bananele au un conținut mai ridicat al acestor substanțe.

Vitamine și minerale într-o banană de dimensiuni medii:  

  • 12% potasiu
  • 17% vitamina C
  • 1% vitamina A
  • 1% fier
  • 20% vitamina B6
  • 8% magneziu

Vitamine și minerale într-un măr de dimensiuni medii:

  • 5% potasiu
  • 14% vitamina C
  • 1% vitamina A
  • 1% fier
  • 5% vitamina B6
  • 2% magneziu

Efectul merelor și bananelor asupra digestiei

Bananele sunt un aliment bun pentru acele momente când vă simțiți deranjați la stomac. Bananele coapte sunt ușor de digerat și oferă o sursă bună de electroliți.

Acesta este motivul pentru care puteți mânca o banană înainte de antrenament pentru o sursă de energie și nutrienți fără a avea dureri de stomac.

Pe de altă parte, merele sunt procesate mai greu de tractul digestiv. Consumul unui măr înainte de antrenament poate provoca disconfort stomacal pentru unele persoane. De asemenea, un măr mâncat atunci când vă simțiți deranjați la stomac nu va avea același efect precum consumul unei banane.

Dacă efectul asupra digestiei nu este o problemă, atât bananele și merele pot oferi sunt furnizori excelenți de fibre.

Deoarece merele au mai multe fibre și au un conținut mai mare de apă, vă ajută să atingeți starea de sațietate mai ușor.

Efectul merelor și bananelor asupra nivelului de zahăr din sânge

Pe măsură ce se coc cantitatea de amidon și pectină se schimbă. La bananele necoapte amidonul și pectina sunt mai rezistente. Acest lucru încetinește digestia și eliberarea zahărului în sânge.

Cu cât o banană este mai coaptă cu atât se digeră mai ușor. Prin urmare, consumarea mai multor banane galbene/verzi poate scădea cantitatea zahărului din sânge.

Bananele coapte conțin amidon mai puțin rezistent, dar valoarea antioxidanților poate fi mai mare. Bananele coapte au o cantitate mai mere de fibre decât bananele verzi.

Deoarece atât merele cât și bananele oferă o cantitate bună de fibre, impactul asupra zahărului din sânge este scăzut. Fructele sunt o sursă naturală de zahăr, dar fibra încetinește eliberarea acestuia în sânge.

Indicele glicemic (IG) al unui măr este de aproximativ 36, iar indicele IG al unei banane este de aproximativ 51.

Ambele fructe au un impact redus asupra creșterii nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, dacă sunteți amenințați de diabetul zaharat de tip 2 sau trebuie să vă monitorizați nivelul de zahăr din sânge, discutați cu medicul dumneavoastră despre cantitatea de fructe pe care ar trebui să o consumați.

Verifică preț suplimente nutritive cu banane aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *