Bananele sunt o sursă de fibre, potasiu, vitamina B6, magneziu și vitamina C. În plus, ele oferă o sursă rapidă de energie, iar consumul unei banane, indiferent de ora din zi, susține aportul de fructe recomandat zilnic.
Conform USDA, femeile și bărbații au nevoie de 1,5-2 porții de fructe pe zi, în funcție de vârstă. O banană mică este considerată drept jumătate de porție, iar o banană mare ca o porție întreagă.
Iată câteva motive pentru care consumul bananelor noaptea ar putea avea unele beneficii pentru sănătate. Puteți citi, de asemenea: Dieta cu banane – Tot ce trebuie să știți.
Conținut:
Aport crescut de vitamine
Conform unui studiu din 2012, mai puțin de 2 la sută dintre adulții români consumă doza de potasiu recomandată zilnic. Asociația Americană a Inimii, Institutul de Medicină și Departamentul de Agricultură din Statele Unite, sugerează limitarea consumului de sodiu și să creșterea consumului de alimente bogate în potasiu.
Consumul de alimente bogate în potasiu diminuează riscul apariției tensiunii arteriale ridicate. O banană medie oferă aproximativ 420 mg de potasiu, iar recomandarea zilnică pentru adulți este de 4.700 mg de potasiu.
Întrucât majoritatea românilor nu consumă suficient potasiu zilnic, consumul de banane noaptea te ajută să obții potasiu suplimentar.
Bananele mâncate noaptea poate oferi și un plus de vitamina B6, coenzimă folosită de metabolism. Precum în cazul potasiului, adulții români sunt predispuși să nu consume cantitatea de magneziu recomandată zilnic. De fapt, o banană medie oferă aproximativ 8% din valoarea zilnică de magneziu.
Dacă sunteți expus la crampe musculare noaptea, consumul de banane ar putea ajuta la reducerea factorului de risc. Crampele musculare apar din diverse cauze, dar una dintre cauze este dezechilibrul electrolitic.
Bananele conțin doi electroliți: potasiu și magneziu. O banană consumată noaptea ar putea oferi organismului tău electroliții necesari și un risc mai mic al apariției crampelor musculare.
Mai multe fibre
O banană medie conține aproximativ 3 grame de fibre. Bărbații sub 50 de ani ar trebui să consme cel puțin 38 de grame de fibre pe zi, iar femeile sub 50 de ani ar trebui să consume cel puțin 25 de grame de fibre pe zi. Majoritatea românilor nu respectă recomandările zilnice în privința fibrelor astfel încât consumul de banane ar putea aduce un plus.
Fibrele sunt benefice pentru sănătatea digestivă, sănătatea inimii, reducând riscul apariției diabetului de tip 2. O banană consumată noaptea poate este o sursă de fibre în plus ce vă va ajuta să vă atingeți recomandările zilnice.
Limitați aportul de carbohidrați
Dacă sunteți isipitiți de gustările târzii seara înainte de culcare, consumul unei banane satisface pofta de dulce și ănlocuiește alte alimente pline de zahăr și calorii. Bananele sunt suficient de dulci pentru a satisface pofta de dulce, dar oferă și vitamine, minerale și fibre ce nu se regăsesc în alte gustări dulci.
Înainte de a mânca o prăjitură, chipsuri sau o altă gustare ambalată, mâncați o banană sau un alt fruct pentru o alternativă mai sănătoasă.
Melatonina
Melatonina este un hormon asociat întunericului și cauzează somnolență. Nivelul de melatonină rămâne ridicat toată noaptea și scade dimineața și în timpul zilei.
Un nivel adecvat de melatonină este important pentru un somn sănătos. Unele alimente sunt bogate în mod natural în precursorul melatoninei, aminoacidul triptofan. Prin urmare, consumul de alimente bogate în triptofan ar putea crește cantitatea de melatonină produsă și, implicit, calitatea somnului.
Un studiu din 2013 a descoperit că bananele, ananasul și portocalele pot crește concentrațiile serice de melatonină și pot acționa ca antioxidanți puternici în organism. Prin urmare, se poate afirma că o banană consumată noaptea vă poate ajuta să dormiți mai bine și să-i ofere organismului un impuls antioxidant.
Controlul acidului stomacal
Bananele asigura o gustare sigură și pentru persoanele cu arsuri cardiace sau cu ulcer la stomac deoarece tind să nu irite aceste afecțiuni. Unele studii indică faptul că un element din banane poate ajuta la combaterea bacteriilor care sunt legate de ulcerațiile stomacale, deși sunt necesare mai multe studii. (Citiți și: Cele mai bune alimente pentru stomacul deranjat)
Asupra unui procent foarte mic din populație s-a constatat un efect opus; acestora li se ridică nivelul acidului gastric și li se agravează arsurile inimii. Prin urmare, dacă aveți arsuri, verificați ce efect au bananele asupra stomacului înainte de a le consuma în mod constant.
Concluzie
Bananele asigură o multitudine de vitamine, minerale și fibre. Ele pot fi o gustare sănătoasă noaptea pentru a reduce pofta de dulce și pot oferi mușchilor dumneavoastră un impuls de electroliți care ajută la reducerea riscului apariției crampelor musculare.
Bananele ar putea crește calitatea somnului deoarece conțin triptofan, un precursor al melatoninei. Majoritatea celor ce suferă de arsuri sau ulcerații la stomac pot mânca banane fără a crește nivelul acidului gastric, deși asupra unui procent mic din populație s-a constatat un efect opus.
Verifică preț supliment nutritiv cu gust de banane aici!