Bananele sunt unul dintre cele mai consumate fructe din întreaga lume. Sunt ieftine, ușor de transportat și pline de potasiu, fibre și magneziu. O banană medie oferă aproximativ 110 calorii, 3 grame de fibre și este o sursă de potasiu, vitamina C, magneziu, vitamina B6, vitamina A și fier.
Bananele oferă multe beneficii pentru sănătate și pot fi consumate zilnic ca parte a unei alimentații sănătoase. Iată câteva dintre motivele pentru care bananele pot fi bune în fiecare zi. (A se vedea și dieta cu banane).
Bananele sunt benefice pentru sănătatea inimii
O dietă bogată în potasiu poate fi benefică pentru scăderea riscului apariției bolilor de inimă, a atrofiei musculare, a osteoporozei și a pietrelor la rinichi. Cu toate acestea, doar aproximativ 2% dintre adulții români ajung la 4700 mg de potasiu recomandat pe zi, potrivit datelor din Studiul Național de Sănătate și Nutriție.
Consumul suficient de potasiu și scăderea consumului de sodiu pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce este benefic pentru sănătatea inimii. O banană de dimensiuni medii conține aproximativ 425 mg de potasiu (valoarea zilnică – 13%).
Există și alte fructe și legume bogate în potasiu, de aceea consumul unei varietăți de fructe și legume zilnic vă poate ajuta să ajungeți la aportul de potasiu recomandat.
Un alt motiv pentru care bananele sunt considerate sănătoase pentru inimă este că acestea sunt o sursă de fibre solubile. Fibrele solubile, regăsite în fructe, ovăz și leguminoase, lucrează la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
Bananele acționează precum combustibil pentru exerciții fizice
Bananele sunt în principal făcute din carbohidrați, ceea ce înseamnă că energia provenită de la banane intră în fluxul sanguin destul de repede. Din acest motiv, consumul de banane înainte de antrenament poate fi o sursă rapidă de combustibil.
Dezechilibrul electrolitic (calciu, magneziu, potasiu sau sodiu) poate fi un motiv pentru crampele musculare în timpul exercițiilor fizice. Consumul unei banane înainte, în timpul sau după exercițiu oferă organismului o sursă naturală de combustibil și electroliți.
Ajută la sănătatea sistemului digestiv
Bananele sunt o soluție rapidă atunci când sistemul digestiv este deranjat. Bananele sunt pline de substanțe nutritive, dar sunt relativ ușor de digerat de tractul digestiv. Sunt un aliment tolerat de ulcere, diaree sau cand atunci când vă este greață. Dacă sunteți constipat, consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi bananele, poate ajuta la restabilirea mișcărilor intestinale normale.
Bananele sunt o sursă prebiotică, ceea ce înseamnă că e un alimente bun pentru bacteriile utile din intestine numite probiotice. Având un echilibru sănătos de probiotice în tractul digestiv, apar multe efecte benefice pe care cercetătorii abia încep să le înțeleagă.
Sănătatea creierului
Bananele au un efect pozitiv asupra sănătății creierului deoarece acestea conțin o cantitate mare de aminoacizi triptofan. Organismul transformă triptofanul în serotonină. Serotonina poate fi considerată un hormon „al fericirii” și promovează somnul sănătos și starea de spirit pozitivă.
Pentru ca triptofanul să fie transformat în serotonină, organismul are nevoie de niveluri adecvate de fier, riboflavină și B6. Bananele ajută la acest lucru deoarece au fier și B6. Alte surse de triptofan sunt puiul, brânza, ouăle, nucile și produsele din soia. (A se vedea și: E bine să mănânci banane noaptea?).
Îmbunătățește sănătatea oaselor
Aceleași prebiotice găsite în banane pot promova creșterea probiotică în tractul digestiv au un alt beneficiu important pentru sănătate: ele pot crește absorbția de calciu. Prin urmare, consumul zilnic de banane e benefic pentru construirea oaselor puternice și reducerea riscului de osteoporoză.
Alte moduri prin care puteți obține oase puternice includ consumul unei diete bogate în calciu, vitamina D, magneziu, vitamina K și exerciții fizice. Bananele sunt o sursă de magneziu, iar acesta îmbunătățeste sănătatea oaselor.
Riscurile potențiale pentru consumul de banane
Poți să mănânci prea multe banane? Majoritatea oamenilor nu trebuie să-și facă griji că mănâncă prea multe banane.
Cu toate acestea, dacă mâncați un număr extrem de mare de banane pe zi (de exemplu, peste 40), puteți crește riscul de a ingera prea mult potasiu, o afecțiune numită hiperkaliemie.
Pentru că bananele au un nivel ridicat de triptofan, consumul câtorva banane te-ar putea face să-ți fie somn. Persoanele care iau beta-blocante sau alte medicamente pentru inimă vor fi sfătuiți să nu mănânce alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele.
De asemenea, cei care au probleme cu rinichii ar putea avea nevoie să urmărească și nivelurile de potasiu și le poate fi recomandat să evite consumul de banane.
Concluzie:
Sunt multe motive ce susțin consumul de banane zilnic. Acestea sunt alimente cu un conținut scăzut de calorii, fibre și bogate în nutrienți. Bananele sunt benefice pentru sănătatea inimii, deoarece sunt bogate în potasiu, au un nivel scăzut de sodiu și sunt o sursă de fibre solubile.
Bananele sunt un aliment ușor de mâncat înainte de antrenament, deoarece sunt ușor de digerat. În plus, oferă o sursă de energie rapidă și au electroliți.
Dacă aveți probleme digestive, cum ar fi diaree, greață, arsuri sau ulcere, bananele sunt considerate o alegere sigură deoarece sunt ușor de digerat. Ele sunt, de asemenea, o sursă de prebiotice care promovează creșterea probioticelor bacteriene în intestin. Aceste prebiotice pot, să crească nivelul de absorbție al calciului din intestine.
Bananele furnizează triptofan care este transformat în serotonină. Serotonina este considerată un hormon de îmbunătățire a dispoziției și poate contribui la promovarea unui somn sănătos.
Verifică preț shake cu gust de banane aici!