Manunchiuri de banane verzi.

Bananele verzi sunt bune de mâncat?

Conform datelor din 2010, unul din fructele preferate al românilor este banana. Deși poate bananele nu sunt atât de speciale pentru beneficiile nutriționale în comparație cu alte fructe mai exotice, acestea au multe de oferit din punct de vedere nutrițional.

Bananele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, potasiu, fibre, vitamina C, magneziu și vitamina B6. De fapt, o banană de dimensiuni medii oferă aproximativ 12% din valoarea zilnică (DZR) de potasiu.

Mai puțin de 2% dintre adulții români primesc doza zilnică recomandată de 4.700 mg de potasiu, astfel încât consumul mai multor banane ar putea ajuta românii să primească aportul de potasiu recomandat.

Obținerea unei cantități adecvate de potasiu poate contribui la menținerea nivelurilor de tensiune arterială într-un interval sănătos. Un studiu a arătat că aportul ridicat de potasiu a fost asociat cu un risc de mortalitate scăzut cu 20% (1).

Bananele cresc în regiuni tropicale, deci bananele sunt culese atunci când sunt încă verzi, astfel încât acestea să se coacă în timp ce călătoresc către consumatorii din întreaga lume.

Este bine să mănânci banane verzi, dar există unele diferențe de nutriție și la nivel de digestie între consumul de banane verzi și galbene.

De asemenea, bananele verzi vor fi mai amare și pot avea un gust de ceară față de bananele coapte.

Beneficiille amidonului din bananele verzi

Pe măsură ce bananele se coc, amidonul din banane se descompune în carbohidrați mai simpli, care sunt mai ușor de digerat și mai dulci. Din acest motiv, bananele coapte au un gust atât de dulce; amidonul este în continuare decompus în carbohidrați simpli.

Bananele verzi sunt de fapt una dintre cele mai bune surse pentru substanța denumită numit amidon rezistent. Acest amidon rezistent a atras atenția cercetătorilor ca un potențial beneficiu pentru scăderea în greutate, pentru controlul diabetului de tip 2 și pentru obținerea senzației de sațietate din creier.

Amidonul rezistent rezistă la descompunere în intestinul subțire.  Odată ce amidonul rezistent trece prin intestinul gros, organismul nu poate absorbi amidonul pentru energie.

În schimb, amidonul acționează ca o hrană (prebiotice) pentru bacteriile benefice (probiotice) din intestinul gros. Când probioticele consumă amidonul rezistent, ele produc efecte benefice în organism.

Un studiu din 2014 (3) arată că a fost demonstrat că amidonul rezistent sporește eliberarea hormonilor de sațietate din intestin și răspunde mai încet la insulină în comparație cu alte alimente cu carbohidrați.

Răspunsul lent la insulină al amidonul rezistent ar putea fi benefic pentru scăderea în greutate și pentru scăderea riscului de apariției a diabetului de tip 2. Amidonul rezistent ar putea, de asemenea, să contribuie la creșterea oxidării grăsimilor și la scăderea acumulării de grăsimi în celulele grase.

Dacă doriți un amidon mai rezistent în dieta dvs., consumul de banane verzi vă ajută. Alte surse de amidon includ pastele, cartofii sau orezul care a fost gătit și apoi răcit.

Diferența de digerabilitate dintre bananele galbene și verzi

Bananele sunt cunoscute ca fiind un aliment bun atunci când vă simțiți rău. Bananele sunt considerate relativ ușor de digerat. Bananele galbene sunt mai ușor de digerat datorită descompunerii amidonului pe măsură ce bananele se coc. Din același motiv, bananele sunt un aliment bun înainte sau în timpul unui antrenament pentru o sursă de energie rapidă și ușor digerabilă.

Deoarece bananele verzi au un conținut mai mare de amidon, ele nu sunt la fel de ușor de descompus în procesul digestiv.

Așadar, consumul unei banane verzi atunci când stomacul este deranjat sau înainte de un antrenament poate să nu aibă același efect ca o banană coaptă.

Nivelul de antioxidanți

Bananele, la fel ca toate fructele, sunt o sursă ideală de antioxidanți. Obținerea antioxidanților din alimente poate ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de agenți cancerigeni, radicali liberi și riscuri mai scăzute de boli cardiovasculare.

Prin urmare, consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, este recomandat pentru sănătatea generală.

Există o diferență în cantitatea de antioxidanți de la bananele verzi la cele coapte.

Pe măsură ce bananele se coc, clorofila se descompune și antioxidanții sunt eliberați în banană. Bananele cu pete maro pot avea cel mai mare nivel de antioxidanți.

Prin urmare, dacă aveți nevoie de cel mai mare nivel de antioxidanți din banane, bananele verzi nu sunt cele mai bune.

Fructooligozaharide din banane

Fructooligozaharidele sunt un tip de carbohidrat găsit în banane, ceapă, usturoi, sparanghel și anghinare. Toate tipurile de banane vor avea fructooligozaharide, dar bananele verzi pot avea mai multe.

La fel ca amidonurile rezistente, ele pot acționa ca un prebiotic în colon. O revizuire din 2010 (4) sugerează că fructooligozaharidele pot crește absorbția minerală în colon, pot reduce riscul de constipație și pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Concluzie: Banane verzi sau galbene?

Bananele sunt o sursă bună de fibre și multe alte substanțe nutritive benefice. Bananele verzi sunt considerate sigure pentru consum, dar consistența lor este diferită față de cea a bananelor coapte. Bananele sunt o sursă excelentă de amidon rezistent.

Amidonul rezistent rămâne mai mult în organism, ceea ce stimulează un nivel scăzut al insulinei și crește sațietatea.

Bananele verzi pot fi, de asemenea, mai bogate în fructooligozaharidele care pot crește absorbția mineralelor în colon.

Dezavantajele consumului de banane verzi pot fi gustul și textura; ele sunt mai tari și nu la fel de dulci ca bananele coapte. Bananele verzi pot avea, de asemenea, o cantitate redusă de antioxidanți; bananele coapte oferă o valoare mai mare.

Ambele tipuri de banane sunt surse bune de potasiu, magneziu, fibre și vitamina B6. Bananele coapte pot fi considerate mai ușor de digerat, ceea ce poate fi benefic înainte de antrenament sau când sistemul digestiv este în refacere.

Verifică preț suplimente nutritive cu banane aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *