Iaurt probiotic cu felii de banana

Probioticele ajută la slăbit?

Bacteriile folositoare care trăiesc în tubul nostru digestiv sunt denumite probiotice sau microbiom al intestinului. Efectul pe care-l au probioticele asupra corpului reprezintă un subiect fierbinte pentru sănătate și studiile de specialitate, și aceasta dintr-un motiv bine întemeiat.

Conform NIH, (1) (Institutul Național de Sănătate din S.U.A.), bacteriile din corpul uman depășesc numărul celulelor umane în proporție de 10 la 1, bacteriile reprezentând până la 1-3% din greutatea totală a corpului.

Studiile de cercetare au arătat că tipul și cantitatea de bacterii din intestinul nostru pot influența greutatea, metabolismul, sănătatea creierului, sistemul imunitar și chiar pot afecta performanța atletică. Exista anumite cercetări care sugerează ca probioticele pot ajuta la pierderea în greutate și pot chiar contribui la reducerea grăsimii abdominale.

O analiză din 2011 (2) a concluzionat ca microbiomul din intestine este o țintă a managementului obezității și tulburărilor legate de obezitate. Totuși, Jeremy Burton (3), un microbiolog de la Canadian Research & Development Centre for Probiotics (Centrul Canadian de Cercetare și Dezvoltare pentru Probiotice) sugerează că, doar luând un supliment probiotic, oamenii nu pierd din greutate.

Probioticele pot ajuta, dar o alimentație sănătoasă și mișcarea sunt totuși prioritare pentru pierderea în greutate.

E necesară mai multă cercetare pentru înțelegerea relației dintre bacteriile din intestinul nostru și modul cum acestea afectează sănătatea noastră, dar, până în prezent, cercetarea sugerează că aceste mici celule de bacterii din intestin pot avea un impact major asupra sănătății noastre.

Blocarea absorbției nutrienților

O cale prin care probioticele pot ajuta la pierderea de greutate este schimbarea modului în care corpul nostru absoarbe nutrienții din alimente. Bacteriile din intestin, fie bune sau rele, pot influența ceea ce se absoarbe din intestinul subțire și e folosit în organism pentru energie.

Unele cercetări (4) sugerează că probioticele pot scădea efectiv absorbția de grăsimi în tractul digestiv. Sărurile biliare din ficat și vezica biliară sunt secretate în intestinul subțire cu scopul de a descompune moleculele de grăsime pentru absorbție.

Corpul obține săruri biliare din colesterolul din organism. Aceste săruri biliare pot fi absorbite în organism astfel încât să poată fi utilizate din nou când este necesar. Probioticele pot ajuta organismul să elimine aceste săruri biliare în loc de a le recicla.

Așadar, corpul are nevoie să folosească mai mult colesterol și energie pentru a trimite sărurile biliare în intestinal subțire.

Studii efectuate pe șoareci (5) au arătat, de asemenea, că bacteriile din intestin pot influența cât de mulți nutrienți sunt absorbiți din alimente. Cercetătorii au analizat fecalele și alimentația șoarecilor slabi și obezi.

Ei au descoperit că șoarecii slabi au avut o absorbție mai redusă de nutrienți și că șoarecii obezi au avut o absorbție mărită de nutrienți din alimente.

Sunt necesare mai multe studii de cercetare pentru înțelegerea completă a modului cum microbiomul poate influența absorbția nutrienților. Aceste studii preliminare sugerează că probioticele ar putea ajuta la creșterea excreției de bilă din corp, ceea ce ar putea ajuta în schimb la pierderea de grăsimi.

Cu toate acestea, tulpinile exacte ale bacteriilor, cantitatea necesară și efectul calității dietei asupra absorbției de nutrienți necesită clarificare suplimentară.

Arderea grăsimii abdominale

Probioticele ajută la arderea grăsimii abdominale? Studii pe termen scurt sugerează că aceasta s-ar putea produce, dar sunt necesare mai multe studii pe termen lung.

Un studiu din 2013 (6) a controlat consumul de alimente a 28 persoane supraponderale și le-a aranjat în 3 grupuri: supliment de iaurt + Lactobacillus amylovorus (LA), supliment de iaurt + Lactobacillus fermentum și un grup de control doar cu supliment de iaurt.

Cercetătorii au descoperit ca grupurile LA și LF au scăzut mai mult în greutate decât grupul de control. După circa 6 săptămâni, grupul LA a pierdut în medie 3% din grăsimea corporală și grupul LF a pierdut în medie 4% din grăsimea corporală (7). Pierderea de greutate a fost în primul rând în zona centurii abdominale.

Se impune mai multa cercetare asupra efectelor probioticelor și scăderea în greutate. Acesta a fost un studiu mic și pe termen relativ scurt. Nu se cunoaște dacă pierderea de greutate s-a oprit sau dacă aceste efecte ar fi continuat și după cele 6 săptămâni.

Cum puteți obține mai multe probiotice din dieta dumneavoastră?

Probioticele au devenit acum un cuvânt foarte uzual în domeniul sănătății și se pretinde că tot mai multe suplimente și produse alimentare conțin probiotice. Probioticele se găsesc în mod natural în alimente fermentate precum legume fermentate ca kimchi (n. trad.: varză murată coreeană), iaurt, chefir sau băutura kombucha.

Deoarece alte alimente pretind că au în componenta probiotice, rețineți că este o provocare a garanta că unele dintre aceste produse alimentare conțin, de fapt, cantitatea de microorganisme vii pe care acestea pretind că o au.

De exemplu, un studiu canadian a constatat că, din 10 surse de probiotice, niciuna nu avea cantitatea de organisme vii pe care o pretindea (8).

Să încercați un supliment probiotic?

Mergeți pe culoarul unui magazin alimentar sau de produse alimentare de sănătate și sunteți sigur că veți vedea o gamă covârșitoare de probiotice. Daca aveți întrebări specifice despre suplimentul probiotic care ar fi cel mai potrivit pentru dumneavoastră și pentru sănătatea dumneavoastră, discutați cu un specialist în domeniul sănătății.

În general, probioticele sunt privite ca sigure pentru adulții sănătoși, dar pot fi contraindicate pentru indivizi cu imunitate compromisă, persoane cu pancreatită sau cu unele forme de cancer.

Unele aspecte generale care trebuie verificate la un supliment conform WebMD (9) includ tulpina bacteriei utilizate, cât conține suplimentul și cercetarea specifică pentru tulpina bacteriei.

Daca doar un studiu de cercetare arată un beneficiu de la o tulpină de bacterie nu înseamnă ca toate probioticele vor avea același efect.

Aveți în vedere că FDA nu aprobă orice pretenție de sănătate de la suplimentele probiotice, deci și pierderea de greutate sau alte beneficii pretinse de un supliment probiotic ar trebui citite cu precauție.

Concluzie

Cercetarea probioticelor și cum afectează acestea sănătatea noastră crește și se modifică constant. Unele cercetări au arătat ca probioticele pot altera modul în care organismul absoarbe nutrienții din tractul digestiv.

Un studiu mic a arătat, de asemenea, că dupa 6 săptămâni, suplimentarea cu Lactobacillus amylovorus și Lactobacillus fermentum a ajutat persoanele supraponderale sa piardă mai multă grăsime din zona abdominală față de un grup controlat.

Cercetătorii nu sugerează că administrarea unui supliment probiotic va conduce automat la scăderea greutății corporale.

Relațiile dintre bacteriile noastre din intestine, consumul de alimente și metabolism sunt încă studiate. Beneficiul probioticelor trebuie combinat cu alți factori de stil de viață sănătos precum dieta alimentară, mișcarea etc.

Verifică preț suplimente probiotice aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *