Grăsimea situată în zona abdominală a fost asociată cu un risc crescut de diabet tip 2, boli cardiace și chiar deces. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (World Health Organization – WHO), un raport talie-șold mai mare de 0,85 pentru femei sau 0,90 pentru bărbați se consideră ridicat și poate mări riscul apariției unor boli cronice.
Pierderea în greutate în zona abdominală poate fi o provocare pentru unele persoane.
Din păcate, nu putem izola particular pierderea de grăsime. Locul unde veți pierde în greutate poate fi determinat parțial de genetică, niveluri hormonale, vârstă sau stres, împreună cu obiceiurile din stilul de viață.
Dacă încercați să pierdeți în greutate prin dietă și exerciții fizice, asigurați-vă că faceți tipurile potrivite de exerciții pentru a obține cel mai mare beneficiu în arderea grăsimii din zona abdominală.
Conținut:
Genetica poate îngreuna procesul de ardere al grăsimii din zona abdominală
Unele persoane sunt predispuse genetic să aibă grăsime în jurul zonei abdominale. Alte persoane au tendința să depoziteze grăsime în jurul coapselor sau șoldurilor.
În general, există o probabilitate mai mare ca bărbații să aibă grăsime în exces în jurul stomacului. Totuși, după menopauză, femeile sunt susceptibile să depoziteze mai multă grăsime în jurul taliei.
Dacă membrii familiei dumneavoastră luptă cu pierderea în arderea grăsimilor din jurul taliei, ar putea însemna ca dumneavoastră să întâmpinați mari dificultăți în a pierde grăsime abdominală. Totuși, aceasta n-ar trebui să vă descurajeze.
Arderea grăsimii abdominale se poate realiza, însă este nevoie de mai mult timp și efort. De asemenea, schimbarea anumitor obiceiuri controlabile, precum consumul alimentar și volumul de exerciții fizice, are un impact imens asupra pierderii în greutate.
Nivelurile de hormoni și stres
Nivelurile mai mari de testosteron cresc depozitul de grăsime în zona stomacului. În general, estrogenul favorizează stocarea grăsimii în partea inferioară a corpului.
Iată de ce, după menopauză, se modifică locul de depozitare al grăsimilor la femei. Acestea pot observa ca organismul lor stochează grăsime mai multă în zona abdomenului față de perioadă dinainte de menopauză.
Modul în care hormonii reglează procesele din corp sunt complexe. Ușoare modificări ale nivelurilor de hormoni, precum cortizol, tiroida, insulina sau adrenalina, pot influența ritmul metabolic și stocarea grăsimii.
Puteți simți că faceți totul „corect” în ceea ce privește alimentația și exercițiile fizice, dar, dacă nivelurile de hormoni sunt dezechilibrate, aceasta poate influența nivelul de ardere al grăsimilor.
Variați exercițiile fizice
În primul rând, începerea de exerciții fizice este importantă pentru sănătatea completă, dar este importantă și pentru pierderea de grăsime din zona stomacului. Multe studii au arătat progres în vederea reducerii grăsimii abdominale prin exerciții fizice, inclusiv un studiu din 2003 (1).
Acest studiu a ținut sub observație 30 bărbați obezi și a constatat că susținerea unor exerciții intense, au condus la pierdere în greutate și la arderea grăsimii în zona stomacului, în timp ce procentul de masă musculară a rămas neschimbat.
Uneori pierderea de grăsime poate stagna sau atinge un plafon chiar dacă faceți exerciții și vă alimentați corect. Atunci când veți atinge acest prag, o schimbare a rutinei exercițiilor ar putea fi de folos.
Exercițiile aerobice pot arde mai multe calorii și pot avea beneficii pentru sănătatea inimii. Totuși, dacă faceți doar exerciții aerobice, precum plimbările sau jogging, acestea nu vor încuraja prea mult arderea grăsimilor din zona abdominală.
Un studiu din 2003 (2) a constatat că, atunci când femei obeze au susținut o combinație de exerciții aerobice timp de 3 zile și antrenament de forța timp de 3 zile, ele au pierdut mai multă grăsime în jurul stomacului comparativ cu grupul de femei obeze care au făcut doar exerciții aerobice 6 zile pe săptămână.
Acest studiu sugerează că, dacă faceți doar exerciții aerobice, ar fi util să adăugați antrenamente de anduranță pentru pierderea de grăsime în jurul taliei.
Un alt mod de a facilita pierderea de grăsime abdominală este să variați intensitatea exercițiilor (ruperi de ritm). Un studiu din 2008 (3) a concluzionat ca exercițiile de mare intensitate au redus semnificativ grăsimea abdominală în comparație cu exercițiile de mai mică intensitate.
Aceste exerciții cu intensitate superioară eliberează hormoni ai lipolizei (grăsimi care se descompun în procesul de digestie), accelerând metabolismul după ce exercițiile au luat sfârșit.
Dacă aveți întrebări privind incorporarea de intervale de mare intensitate în rutina exercițiilor, discutați cu un specialist în exerciții fizice.
Lipsa somnului
Un alt motiv pentru care nu pierdeți grăsime în jurul taliei este acela că nu dormiți suficient. Există statistici ce susțin clar că majoritatea persoanelor nu se bucură de suficiente ore de somn pe parcursul nopții.
Mai puțin de 30% din americani au un somn de 8 ore în 2009 (4). Studiile au arătat o relație inversă între durata somnului și obezitate, ceea ce s-ar traduce prin somn puțin, kilograme în plus.
De asemenea, durata somnului este în strânsă legătură cu apariția dezvoltarea grăsimii abdominale, conform unui studiu din 2010 (5). La persoane cu vârstă sub 40 ani, un somn sub 5 ore pe noapte s-a corelat cu niveluri mai ridicate de grăsime în jurul stomacului și ale indicelui masei corporale.
Tiparele și nevoile de somn individuale sunt diferite, dar, dacă simțiți în mod constant că nu dormiți suficient, acumulând mult stres pe parcursul zilei, ar putea fi două semnale de alarmă a acumulării de grăsimi în zona abdominală.
Prea mulți carbohidrați procesați
Chiar dacă faceți exerciții, dormiți suficient și nivelurile hormonale sunt optime, dieta poate influența grăsimea din jurul taliei. O dietă bogată în carbohidrați simpli, precum pâine albă, biscuiți, dulciuri, pișcoturi și băuturi îndulcite, poate stimula eliberarea de insulină.
Una din sarcinile insulinei este aceea de a stimula stocarea grăsimii. Reducând cantitatea de zahăr consumată, veți susține procesul de pierdere a grăsimii din zona abdominală.
Concluzie
Abdomenul dumneavoastră poate fi ultimul loc de pe corp unde veți constata arderea grăsimilor fie din cauza vârstei, a stresului, a geneticii sau a nivelurilor hormonale. Asta nu înseamnă ca nu puteți arde grăsimea din jurul taliei din cauza geneticii, ci că este necesar să depuneți eforturi mai mari pentru a vă atinge scopul.
De asemenea, practicarea tipului corect de exerciții poate influența pozitiv procentul de pierdere a grăsimii din jurul abdomenului. Realizarea exercițiilor este un prim pas important, dar adăugarea unui antrenament de rezistență și exerciții de mare intensitate va favoriza arderile.
Pe lângă exerciții, fiți atent la cantitatea de zahăr ingerată. O dietă bogată în zahăr va ridica nivelul acestuia în sânge, ceea ce va genera niveluri mari ale insulinei. Nu uitați că insulina poate contribui la stocarea grăsimii.
În ultimul rând, asigurați-vă că dormiți suficient. Durata somnului influențează indicele masei corporale și cantitatea de grăsime acumulată în jurul taliei.
Verifică preț aparate fitness aici!