Fata cu stomac plat care tine o pereche de gantere
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce sa mănânci pentru a avea un abdomen plat

Pe timp de vară, în zilele petrecute pe plajă purtând doar un costum de baie, unde nu putem ascunde imperfecțiunile corpului, mulți dintre noi am fi optat pentru începerea misiunii „Corpul perfect” ceva mai devreme. Dorința unui abdomen tonifiat este împărtășită atât de femei cât și de bărbați, fiind un țel foarte greu de atins pentru majoritatea dintre noi.

Indiferent de numărul exercițiilor pentru abdomen, majoritatea persoanelor încă dispun de un strat de grăsime pe suprafața abdominală. Depozitarea grăsimii în zona abdominală este întâlnită în special la bărbați, de aici termenul cunoscut drept „burtă de bere”.

Acest tip de depunere a grăsimii poate fi regăsită și la unele femei. Balonarea abdominală este o altă afecțiune comună ce conduce la un abdomen umflat, neatractiv, fără a menționa și durerile aferente.

Din păcate, nu există niciun aliment miraculos care să combată grăsimea abdominală. Pentru că studiile referitoare la acest aspect nu sunt îndeajuns de concludente, momentan nu s-a dovedit științific că o alimentație specifică ar reduce țesutul adipos depus în zona abdominală.

Cu toate astea, există o multitudine de diete rapide ce susțin că acest lucru ar fi posibil. În principiu, pentru a pierde grăsime de pe abdomen, trebuie să scădeți în greutate, ceea ce înseamnă să ingerați un număr mai mic de calorii față de cele consumate, producând astfel un deficit de energie.

Acest lucru va avea ca rezultat arderea grăsimii și folosirea acesteia drept sursă de energie. Cea mai bună metodă este aplicarea unei diete sărace în calorii sau de mărirea numărului de exerciții fizice (vedeti exerciții cardio pentru un abdomen plat).

Totuși, balonarea abdomenului poate fi evitată sau controlată prin dietă. S-a dovedit că anumite alimente balonează mai mult, iar acestea ar trebui fie evitate, fie consumate temperat pentru a obține un abdomen cât mai plat cu putință pentru această vară.

„Dieta Abdomenului Plat”: realitate sau ficțiune

Renumita „Dietă a Abdomenului Plat” pretinde că puteți pierde circa 7 kg în 32 zile, țintind asupra regiunii abdominale, fără a lucra nici măcar un exercițiu de tip abdomen. Dieta e bazată pe 1600 calorii pe zi și descurajează consumul de sare, carbohidrați și alimente care produc gaze intestinale în exces.

Se consideră că ingredientul „magic” al acestei diete constă în includerea acizilor grași mono nesaturați (MUFAS – mono unsaturated fatty acids) la fiecare masă, ceea ce se presupune că ar reduce grăsimea abdominală. Totuși, Asociația Americană de Nutriție a susținut că nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru.

Per total, dieta e bazată pe stilul mediteraneean sănătos de alimentație, alături de un aport controlat. Așadar, deficitul de calorii poate conduce la o reducere a grăsimilor abdominale, precum și a grăsimilor din alte zone. În timp ce nu există nicio dovadă științifică care să aprobe existența unor alimente magice care atacă grăsimea abdominală, această dietă oferă un plan corespunzător al alimentației pentru cei care solicită o dietă cu 1600 calorii pentru scăderea în greutate.

De asemenea, dieta va reduce și balonarea.

Cauze comune de balonare

Intolerantele alimentare

Dacă balonarea vă afectează frecvent, înseamnă că puteți suferi de alergie sau intoleranță alimentară. E important să consultați un doctor și să obțineți un diagnostic oficial înainte de a elimina de unul singur alimente din dietă. Intoleranțele la alimente precum grâul, lactoza, alături de boala celiacă pot cauza aceste tipuri de simptome. Cu toate acestea, alimentele menționate mai sus sunt valoroase din punct de vedere nutrițional și nu trebuie eliminate decât dacă este absolut necesar.

Mese bogate și mâncatul rapid

A mânca porții mai mici la intervale reduse de timp poate elimina balonarea datorată senzației de sațietate după o masă bogată. De asemenea, porțiile mici pot servi la potolirea senzației de foame extremă deoarece ele vor menține concentrațiile de glucoză din sânge în parametrii optimi. Acest lucru va reduce supra-alimentația și, implicit, la un indice mai mic al grăsimii corporale.

Când mâncați repede, înghițiți mult aer, ceea ce poate accentua balonarea. Încetiniți și mestecați bine alimentele pentru a diminua acest fenomen neplăcut. A mânca încet oferă timp corpului pentru a obține senzația de săturare. Astfel, veți evita hrănirea excesivă.

Ce sa mâncați pentru a obține un abdomen plat

1. O dieta echilibrată sănătoasă

O dieta echilibrată sănătoasă, bogată în fructe, legume, carbohidrați complecși și proteine slabe este o metodă bună în lupta cu grăsimile abdominale. Mâncând alimente mai sănătoase și porții mai mici, este posibil să consumați mai puține calorii și astfel să pierdeți în greutate.

O dietă sănătoasă trebuie să fie săracă în grăsimi nesaturate (asemenea celor ce se găsesc în produse de origine animală), și ar trebui să conțină grăsimi nesaturate mai sănătoase, pentru a obține o stare bună generală de sănătate.

2. Fibrele

Deficitul de fibre din dietă poate duce la constipație și balonare. Femeile ar trebui să aibă grijă să includă cel puțin 25 de grame de fibre zilnic, iar bărbații 38 de grame. Surse bune de fibre sunt cerealele integrale, fructele și legumele, leguminoasele, nucile și semințele.

De asemenea, aceste tipuri de alimente vor oferi mai ușor senzație de sațietate față de cele sărace în fibre, ceea ce înseamnă ca este posibil sa mâncați mai puțin.

Când măriți consumul de fibre, e esențial să o faceți treptat pentru a evita disconfortul. Trebuie să beți multă apă și să faceți exerciții pentru a menține intestinele sănătoase.

3. Apa

Dacă măriți consumul de fibre, lipsa apei poate avea ca rezultat constipația, care, la rândul ei, duce la balonare. Hidratarea este esențială. În caz contrar, deshidratarea poate aduce cu sine alte probleme la nivelul organismului.

4. Alimente împotriva balonării

În timp ce evidențele în acest sens sunt destul de rezervate, exista unele studii care sugerează că alimente precum ceaiul de mentă, ghimbirul, ananasul, pătrunjelul și iaurturile prebiotice pot ajuta la reducerea balonării. Cu siguranța, nu există niciun alte precauții în încercarea acestor alimente. Ele sunt sănătoase și nu va vor face rău organismului.

5. Calorii suficiente

S-a insinuat că dietele foarte sărace în calorii folosite pentru scăderea extrem de rapidă în greutate pot, de fapt, să aibă efect opus atunci când discutăm despre depunerea grăsimii abdominale.

Dacă organismul nu primește calorii suficiente pentru a funcționa corespunzător, starea de foame se va instaura, iar organismul va stoca cât mai multă energie sub formă de grăsime.

Acest lucru se întâmpla deoarece organismul nu poate ști când și dacă va primi combustibil din nou. În aceasta situație, grăsimea este adesea depusă în regiunea abdominală, iar asta explică conformația persoanelor subțiri care totuși posedă așa-numita „burtă”.

Ce alimente trebuie reduse pentru a obține un abdomen plat

1. Produse fără zahar sau îndulcite artificial

Îndulcitorii artificiali pot cauza balonarea la unele persoane. Pentru a diminua efectele acestora, limitați-vă la aproximativ două sau trei astfel de produse. Sucurile carbogazoase fără zahăr nu numai că folosesc îndulcitori artificiali, ci și conțin și mai multe dioxid de carbon ce oferă aciditate rețetei.

2. Apa carbogazoasă și răcoritoarele

Pe lângă aportul caloric exagerat al acestor băuturi ce poate conduce la kilograme în plus, carbonatarea oferă acestora foarte mult dioxid de carbon pe care dumneavoastră îl veți ingera. Încercați să consumați apă plată cu suc de lămâie sau lime. Astfel veți  obține un gust răcoritor și veți scăpa de balonare.

3. Guma de mestecat

Guma de mestecat poate duce la înghițirea unei mari cantități de aer care poate cauza balonarea. La aceasta se adaugă faptul că guma de mestecat conține, de obicei, îndulcitori artificiali care accentuează efectul.

Încercați să sugeți o bomboană sau să luați o gustare săracă în calorii dar bogată în fibre, precum floricele de porumb, pentru a înlocui guma.

4. Sodiul

Sarea sau clorura de sodiu poate duce la un stomac balonat. Încercați să eliminați fenomenul prin condimentarea cu alte arome, precum ierburile și condimentele (totuși, atenție la chili deoarece acesta poate provoca balonare). Evitați alimentele procesate pe cât de mult posibil deoarece acestea sunt bogate în sare și sărace în fibre.

5. Fasolea, leguminoasele și legumele care produc gaze intestinale în exces

Vinovate în acest sens sunt soiurile crucifere ale legumelor, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles și conopida. Fasolea și leguminoasele pot avea ca efect producerea de gaze intestinale în exces, în special când nu suntem obișnuiți cu consumul lor.

Totuși, aceste alimente sunt extrem de hrănitoare și contribuie la aportul de fibre în dietă. Pentru a reduce efectul de balonare, introduceți aceste alimente în dietă treptat pentru a permite corpului să se obișnuiască cu acestea. Beți multă apă.

Ar fi bine să evitați consumul acestora înaintea unui eveniment important, însă trebuie incluse în dieta zilnică.

Verifică preț suplimente slăbit aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Halterofil care ridica o haltera

Cum să începi antrenamentul de forță

Antrenamentul de forță are multe beneficii pentru sănătate, la orice vârstă. Antrenamentul de forță (sau antrenamentul de rezistență) este benefic pentru îmbunătățirea rezistenței osoase, poate

Aspartamul provoacă creșterea în greutate?

Aspartamul este unul dintre îndulcitorii cei mai controversați folosiți în produsele alimentare. Un îndulcitor obișnuit în produsele „dietetice” și „fără zahăr” și utilizat sub diferite