Creșterea în greutate poate afecta starea de sănătate a individului. Când individul suferă de această problemă, trebuie să acorde atenție atât cantității de grăsime acumulate în ultima perioadă, cât și zonei corporale în care aceasta se depune.
Corpul asimilează grăsimea diferit, în funcție de organismul fiecăruia. Există persoane care sunt predispuse la depunerea grăsimii în zona abdomenului, iar altele în zona picioarelor și așa mai departe.
Indivizii care cresc foarte mult în greutate pot fi, de asemenea, predispuși la apariția diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare sau alte boli cronice.
Mai mult decât atât, chiar și în cazul persoanelor cu greutatea corporală normală starea de sănătate se poate agrava dacă aceștia acumulează grăsime în zona abdominală.
Potrivit unui studiu publicat în noiembrie 2015, în USA Today (1), bărbații și femeile cu o greutate corporală normală, dar cu grăsime în zona abdomenului și taliei, sunt mai predispuși la moarte, comparativ cu persoanele are au fost cândva obeze.
Conținut:
Ce trebuie să faceți pentru a scăpa de grăsimea excesivă de pe abdomen?
Din păcate, pentru a ajunge la abdomenul perfect cu cele 6 pătrățele este destul de greu, iar efortul depus constă în a face mai mult decât câteva abdomene. Totuși, exerciții precum abdomene, statul în planșă și alergatul pot ajuta la formarea musculaturii abdominale.
Cu toate acestea, exercițiile statice nu vor topi instant grăsimea de pe talie, ci mai degrabă ajută la întărirea musculaturii, tonifiază zona sau sunt benefice pentru corectarea posturii.
Combinația exercițiilor statice cu cele aerobice sunt cele mai bune pentru a elimina și neutraliza grăsimea abdominală. De asemenea, un lucru la fel de important de care trebuie să ținem cont în lupta cu grăsimea abdominală este dieta alimentară. Ceea ce mâncăm contribuie la formarea aspectului pozitiv sau negativ al taliei.
Reducerea țesutului adipos din anumite zone ale corpului
Slăbitul în anumite zone ale corpului nu este ușor de realizat. Din păcate, efectuarea exercițiilor fizice pentru a tonifia sau a slăbi în anumite zone ale corpului nu funcționează în totalitate.
Însă, până în momentul de față nu există studii care să demonstreze faptul că nivelul de grăsime va scădea dintr-o anumită zona dacă efectuăm exerciții doar pentru partea respectivă a corpului.
Un studiu efectuat în 2007 (2) a analizat impactul antrenamentului de anduranță asupra pierderii grăsimii dintr-o anumită zonă a corpului. Aproximativ 100 de bărbați și de femei au efectuat exerciții pentru subțierea brațului non-dominant și au urmărit evoluția timp de 12 săptămâni. Nivelul grăsimii a fost măsurat înainte și după perioada în care s-au efectuat exercițiile.
În cazul bărbaților, rezultatele acestui studiu au arătat că nivelul de grăsime diferă între brațul asupra căruia s-au efectuat exercițiile și celălalt braț.
Cu toate acestea, la femei nu a existat nicio diferență semnificativă între nivelurile de grăsime ale brațelor. Deși bărbații au pierdut mai multă grăsime în zona brațului lucrat, comparativ cu femeile, ambele grupuri au avut parte de schimbări la nivelul brațelor, dar nesemnificative.
Astfel, specialiștii au concluzionat că potrivit acestui studiu, reducerea grăsimii dintr-o anumită zonă prin exerciții specifice nu a funcționat, în special în cazul femeilor.
Ce exerciții fizice sunt recomandate pentru arderea grăsimii abdominale?
Conform unui studiu efectuat în anul 2012 (3), cel mai bun mod de a scăpa de stratul de grăsime dintr-o anumită zonă este combinarea exercițiilor de anduranță cu cele aerobice.
Exercițiile de anduranță care necesită încordarea grupelor musculare majore sau în special abdomenul contribuie la creșterea masei musculare și ajută la buna funcționare a organismului.
Exercițiile aerobice ajută la arderea caloriilor, determinând organismul să elimine grăsimea corporală.
O analiză efectuată în anul 2014 (4) a 35 de studii diferite cu privire la exercițiile fizice și scăderea în greutate. Cercetătorii au concluzionat că exercițiile aerobice sunt cele mai importante pentru a pierde grăsimea din zona abdomenului.
Un alt studiu din 2013 (5) confirmă concluzia studiului menționat anterior, și anume, efectuarea moderată sau viguroasă a exercițiilor aerobice poate contribui la eliminarea grăsimii abdominale în rândul persoanelor supraponderale, indiferent de sexul acestora.
Efectuarea unor exerciții fizice, precum abdomenele, poate fi benefică în ceea ce privește tonifierea anumitor zone sau în creșterea rezistenței și mobilității individului. Însă, pe lângă acest lucru, sunt recomandate și exercițiile aerobice, dar și dietele sănătoase pentru a neutraliza și elimina complet grăsimea abdominală.
Importanța dietei alimentare
Creșterea intensității exercițiilor fizice nu garantează automat pierderea kilogramelor nedorite. Mai mult decât atât, există cercetări care sugerează faptul că anumite exerciții recomandate de instituții renumite în materie de sport, precum Colegiul American de Medicină Sportivă (ACSM), nu funcționează în totalitate în ceea ce privește pierderea în greutate.
Așadar, unul dintre cei mai importanți pași pe care nu trebuie să-l ratăm atunci când dorim să slăbim este să acordăm suficientă atenție mâncărurilor pe care le consumăm. Totuși, specialiștii recomandă eliminarea zahărului din dietele zilnice. Acest lucru ajută la eliminarea grăsimii abdominale. Așadar, indiferent dacă faceți abdomene sau exerciții aerobice sau nu, dieta alimentară are un impact major asupra aspectului abdomenului.
Un studiu efectuat în anul 2006 (6) a analizat relația dintre exercițiile fizice și dieta alimentară și pierderea în greutate timp de 16 săptămâni pe 3 grupuri de femei.
În primul grup femeile au urmat doar o dietă alimentară, în cel de-al doilea grup femeile au ținut dietă și au făcut exerciții aerobice, iar în al treilea grup s-au efectuat doar exerciții de anduranță. Rezultatele arată că în toate cele trei grupuri femeile au pierdut în greutate, însă, femeile care au ținut și dietă alimentară au pierdut mai multe kilograme, comparativ cu femeile din cel de-al treilea grup.
Prin urmare, acest lucru sugerează că numitorul comun în ceea ce privește pierderea în greutate și în special arderea grăsimii abdominale a fost dieta.
Factorii care nu pot fi controlați
Genetica poate fi motivul pentru care grăsimea se depune mai mult într-o anumită zonă a corpului. Grăsimea se depozitează mai mult în zona abdomenului la unii indivizi, iar la alții deloc.
Hormonii pot influența, de asemenea, zona în care se depune grăsimea. Hormonii care provoacă stresul, precum cortizolul, contribuie la depunerea grăsimii în zona coapselor și taliei, iar bărbații sunt mai predispuși la stocarea grăsimii în zona abdominală. Riscul apariției grăsimii abdominale în rândul femeilor crește atunci când acestea ajung în perioada menopauzei.
Așadar, aceștia sunt factorii principali care nu pot fi controlați de către individ în ceea ce privește depunerea grăsimii într-o anumită zonă corporală.
Concluzie
Importanța obținerii unei talii subțiri nu se rezumă doar la aspectul fizic. Odată cu arderea grăsimii din jurul abdomenului, scade și riscul apariției unor afecțiuni cronice.
Persoanele care au o greutate corporală normală pot avea, de asemenea, grăsime în zona abdomenului, nu doar persoanele obeze sau supraponderale.
Exercițiile fizice, precum abdomenele, ajută în mod special la creșterea tonusului muscular, rezistenței și corectarea posturii.
Prin mărirea sau echilibrarea masei musculare, intensitatea vitezei metabolismului crește, contribuind totodată la arderea grăsimii abdominale.
Totuși, efectuarea constantă a abdomenelor, fără a urma o dietă sănătoasă și fără exerciții aerobice, nu ajută la pierderea grăsimii din zona abdomenului.
Numeroase cercetări recomandă combinarea exercițiilor aerobice cu dieta sănătoasă pentru a scăpa de kilogramele nedorite și de stratul de grăsime de pe abdomen.
Un pas foarte important pe care trebuie să-l urmați atunci când doriți să slăbiți este să acordați mai multă atenție dietei alimentare.
Dacă controlați numărul caloriilor din alimentele pe care le consumați și alegeți o dietă sănătoasă s-ar putea să scăpați de grăsimea abdominală și fără exerciții fizice.
Dietele echilibrate și sănătoase, cu porții mici și dese, pot contribui la subțierea taliei și la eliminarea grăsimii abdominale. Eliminarea excesului de zahăr poate fi necesară pentru prevenirea sau scăderea nivelului de grăsime din zona abdominală.