Sunt alcoolii zaharici nocivi pentru sănătatea ta?

Alcoolii zaharici se găsesc în mod natural în fructe și legume, dar se adaugă, de asemenea, la multe produse alimentare din comerț. În mod obișnuit, îi găsim în gumă de mestecat, ciocolată, bomboane, deserturi congelate, pastă de dinți, apă de gură precum și în unele alimente pre-ambalate cu conținut scăzut de calorii.

Sunt utilizați pentru a îndulci alimentele, dar și pentru a le oferi o anumită textură și umiditate. Acest tip de zaharuri are mai puține calorii și nu ridică nivelul de glucoză din sânge la fel de mult ca zahărul obișnuit.

Îndulcitori artificiali  au intrat în atenția publicului din cauza potențialelor efecte negative asupra sănătății, în special dacă sunt utilizați în doze mari. Deși alcoolii zaharici sunt diferiți în comparație cu alți îndulcitori artificiali, există câteva aspecte particulare ale acestora ce trebuie luate în considerare.

Cu ce se diferențiază de zahărul obișnuit

Zahărul obișnuit este format din molecule de glucoză și fructoză, grupate împreună. Tractul digestiv poate rupe această legătură astfel că fiecare moleculă intră în sânge separat. Pe măsură ce crește nivelul zahărului din sânge, insulina este eliberată pentru a muta glucoza din sânge în celulele organismului, pentru a oferi energie sau pentru a servi pe post de rezervă.

Structura chimică a alcoolilor zaharici este diferită de cea a zahărului. Din această cauză, alcoolii zaharici nu sunt absorbiți în totalitate din tractul digestiv și nu necesită o cantitate la fel de mare de insulină precum zaharul obișnuit.

Aceștia au mai puține calorii decât zahărul și, de cele mai multe ori, nu sunt nici la fel de dulci.   Aceasta nu se poate spune despre majoritatea celorlalți îndulcitori artificiali care, de obicei, sunt de sute de mii de ori mai dulci decât zahărul.

Puteți verifica etichetele produselor pentru a vedea dacă acestea includ alcooli zaharici. Pot avea denumiri chimice ciudate, dar cel mai simplu mod de a-i recunoaște este apariția sufixului „- ol”.  Câteva exemple obișnuite ale acestora în produsele alimentare sunt: ​​manitol, sorbitol, xilitol și malitol.

Sunt alcoolii zaharici benefici pentru sănătatea dinților?

Gumele de mestecat fără zahăr conțin alcooli zaharici deoarece nu cauzează carii dentare precum zahărul obișnuit.  Unele cercetări sugerează, de asemenea, că anumiți alcooli zaharici inhibă creșterea bacteriilor din gură.

Cu toate acestea, alte cercetări sugerează că alcoolii zaharici pot crește nivelul de aciditate în gură, fapt ce poate duce la eroziunea smalțului dinților. Prin urmare, dacă alcoolii zaharici sunt într-adevăr benefici sau nu pentru sănătatea dentară este un subiect încă în dezbatere.

Înlocuirea zahărului cu alcooli zaharici poate contribui la scăderea riscului de apariție a cariilor, dar s-ar putea ca alcoolii zaharici să nu fie chiar utili pentru sănătatea generală a dinților.  Cu alte cuvinte, consumul de gumă cu acest tip de îndulcitor în loc de zahăr poate fi un lucru bun, dar consumul excesiv s-ar putea, la urma urmei, sa nu aibă rezultate atât de bune.

Alcoolii zaharici pot reduce producția de insulină

Alcoolii zaharici nu sunt digerați precum zahărul obișnuit.  Prin urmare, după consumul acestora, necesarul de insulină pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge este minim.  Acest lucru poate reprezenta un avantaj pentru persoanele cu diabet sau în faza de pre-diabet.

Acesta este unul din motivele pentru care alcoolii zaharici pot fi găsiți în zahărul slab sau alte alimente comercializate pentru diabetici. De fapt, atunci când numărăm carbohidrații, alcoolii zaharici pot fi puși la socoteală pentru jumătate din gramele de zahăr pe care le oferă.

Cu toate acestea, cantitatea de carbohidrați provenind din acești substituenți ai zaharului este încă dezbătută, într-o oarecare măsură, în cadrul comunității interesate de aspecte de sănătate de acest gen.

Consumul alimentelor cu înlocuitori de zahăr poate fi benefic pentru scăderea în greutate, însă nu toate cercetările arată o relație pozitivă între îndulcitorii artificiali și pierderea în greutate.

Efectele pe termen lung ale utilizării alcoolilor zaharici nu sunt cunoscute și sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Alcoolii zaharici și sistemul intestinal

Un dezavantaj al consumului de alcooli zaharici este că poate avea efecte adverse asupra tractului digestiv.  Cantitățile ridicate de alcooli zaharici pot avea efect laxativ sau pot cauza balonare și crampe.

Prin urmare, alcoolii zaharici trebuie consumați cu moderație. Sensibilitatea fiecărei persoane poate varia, dar, ca recomandare generală, este indicat să consumați mai puțin de 50 de grame de sorbitol pe zi sau mai puțin de 20 de grame de manitol.

Persoanele care urmează o dietă FODMAP ar trebui să evite acești înlocuitori, deoarece sunt un tip de carbohidrat care generează apă în tractul digestiv. De asemenea, persoanele cu sindrom de intestin iritabil pot avea o reacție mai severă.

Efectul alcoolilor zaharici asupra bacteriilor intestinale

Efectul diverșilor înlocuitori de zahăr asupra bacteriile intestinale prezintă un interes sporit, deoarece mai multe cercetări sugerează importanța bacteriilor intestinale sănătoase. Alimentele pe care le consumăm pot afecta direct ce tipuri de bacterii cresc în tractul nostru digestiv, care pot fi benefice sau nocive.

Un studiu din 2013 a analizat efectul xylitol-ului asupra tractului digestiv al șoarecilor. Grupul de șoareci cu o dietă bazata pe xilitol 5% a avut bacterii intestinale modificate în comparație cu alti șoareci care nu au primit xilitol. Deși s-a utilizat o cantitate mare de alcool zaharic și studiul a fost efectuat pe șoareci, rezultatele acestuia ar putea sugera ca o cantitate mai mică de alcool zaharic poate avea un efect similar asupra oamenilor. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări mai profunde în această direcție.

Concluzie: consumați alcooli zaharici moderat

Alcoolii zaharici nu sunt absorbiți ca zahărul obișnuit și conțin, prin urmare, mai puține calorii. Aceștia generează o producție mult mai mică de insulină comparativ cu zahărul și pot fi avea efecte benefice pentru diabetici sau pentru persoanele cu risc de diabet zaharat de tip 2.

Cu toate acestea, efectul alcoolilor zaharici asupra tractului digestiv ar putea avea efecte secundare periculoase, în special în cazul unor doze mari.

Alcoolii zaharici prezintă un risc mai mic de producere a cariilor raportat la cantitatea de zahăr din componență, dar pot crește aciditatea la nivelul cavității bucale.

În concluzie, este necesară o cercetare mai amănunțită în ceea ce privește efectele pe termen lung ale consumului de alcooli zaharici. Până atunci, ei trebuie consumați în cantități moderate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *