Când încearcă să slăbească, principala metodă la care majoritatea oamenilor apelează este reducerea numărului de calorii suplimentare. Un aport caloric adus organismului se datorează și consumului de alcool. Din păcate, caloriile pe care acesta le are în componență nu conțin minerale sau vitamine.
Dacă oamenii vor totuși să bea alcool, este recomandat ca aceștia să îl consume în doze moderate: o băutură pe zi pentru femei și două băuturi în cazul bărbaților sunt îndeajuns pentru a nu dezechilibra indicele caloric al persoanelor respective.
O băutură este definită drept 150 ml de vin, 350 ml de bere sau 30 ml de băuturi tari.
În plus, consumul de alcool în cantități moderate s-a dovedit a fi asociat cu scăderea riscului de afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 și pietre la vezica biliară.
Pe de altă parte, consumul de alcool peste cantitatea moderată admisă poate crește riscul apariției unor afecțiuni hepatice și al unor boli cardiovasculare. Chiar și mai grav, consumul excesiv de alcool poate dezvolta celule cancerigene.
În orice caz, raportul între consumul moderat de alcool și creșterea în greutate arată că, menținând limita de consum stabilită la o băutură, persona în cauză nu va pierde teren la proba cântarului.
Așadar, greutatea unei persoane ce consumă alcool va depinde de cantitatea de alcool pe care aceasta o va ingera, cât și de restul dietei pentru care persoana a optat.
Conținut:
Modul în care organismul reacționează la alcool
Alcoolul este o toxină în organism. Când este ingerat, principala prioritate a organismului devine procesarea și eliminarea sa.
Alcoolul furnizează 7 calorii pe gram. Așadar, cu cât consumul este mai mare, procesarea grăsimilor și a carbohidraților va deveni activitatea secundară a organismului, în timp ce eliminarea alcoolului va fi prioritară.
Prin urmare, așa cum sugerează un articol din NY Times publicat în martie 2017 , dacă beți alcool și nu doriți să vă îngrășați, ar trebui să mâncați sănătos în continuare și să integrați exercițiile fizice în rutina dumneavoastră.
Un articol publicat în 2013 demonstrează că termenul „burta de bere” s-a născut dintr-un sâmbure de adevăr. Alcoolul poate diminua puterea de ardere a grăsimilor în zona abdominală.
Consumul moderat de alcool nu conduce la creșterea în greutate
Chiar dacă consumul de alcool face organismul să se ocupe mai întâi de aceste calorii, raportul dintre alcool și greutatea stabilă este mai diferită decât ați putea crede.
Dacă puteți controla consumul de alcool în parametri stabiliți mai sus, veți elimina riscul creșterii în greutate.
În urma unei recenzii din 2015, s-a dedus faptul că un consumator ocazional ce va bea alcool în mod moderat nu va lua kilograme în plus.
Un motiv pentru care consumul rar și moderat de alcool nu afectează greutatea constă în faptul că persoanele ce se pot limita la acele cifre sunt mai active fizic și își preiau caloriile din alte surse.
Dar dacă nu beți alcool și aveți intenția de a scădea în greutate, ar trebui să începeți să beți? Pe scurt, nu.
Adăugarea unei cantități mici sau moderate de alcool la dieta ta probabil că nu va duce la scăderea kilogramelor din jurul taliei, dar nici nu va spori riscul de creștere în greutate.
Alcoolul, parte a dietei mediteraneene
Dieta mediteraneeană este asociată cu scăderea riscului apariției bolilor de inimă, anumite tipuri de cancer, Parkinson, Alzheimer. De asemenea, această dietă reduce chiar riscul mortalității.
Dieta mediteraneeană se concentrează în primul rând pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, ulei de măsline și ierburi și mirodenii.
De altfel, limitează consumul de carne roșie, zahăr adăugat, unt, sare și include exercițiile fizice zilnice. O componentă opțională a dietei mediteraneene este consumul moderat de alcool.
Consumul de alcool în cantități mici sau chiar în doză moderată poate face parte din dieta mediteraneeană. Consumul nu sporește riscul de creștere în greutate și este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate.
Cu toate acestea, beneficiile aduse acestui regim nu se concentrează în jurul unui singur ingredient, ci sunt rezultatul cumulului alimentelor menținute anterior.
Consumul de alcool care depășește doza moderată poate spori creșterea în greutate
Consumul în cantități reduse până la moderate, nu poate spori riscul de creștere în greutate, dar acest lucru nu se aplică pentru cantități mai mari de alcool.
Consumul peste nivelul recomandat poate provoca daune sistemelor componente ale organismului și poate spori riscul creșterii în greutate.
În plus, pe lângă aportul său caloric, alcoolul în exces poate scădea pofta de mâncare a individului. Totuși, în urma ingerării unei cantități mari de alcool, persoana în cauză poate mânca excesiv. Mai mult decât atât, indispoziția generală a organismului survenită în urma consumului excesiv de alcool va influența dieta individului, ca rezultat al deshidratării.
De asemenea, țineți cont de faptul că o pauza de la alcool nu vă va permite să consumați dublu data viitoare.
Atât consumul de alcool în cantități mici, cât și cel moderat nu va afecta organismul la fel de puternic precum ingerarea în exces.
Factorul genetic
Dr. Chaput din Grupul de Cercetare pentru Viața Activa Sănătoasă și Obezitate, într-un articol din 2017 din NY Times, spune că există un alt factor care influențează impactul alcoolului asupra corpului: genetica.
Unii oameni ar putea să bea alcool în cantități moderate fără a lua în greutate, în timp ce alții pot dezvolta obezitate, ca urmare a consumului.
Dacă doi oameni consumă aceleași alimente, au același program de exerciții fizice și se refugiază în aceeași cantitate de alcool, organismele acestora pot reacționa diferit.
Tipul de alcool considerat cu cel mai mic aport caloric
Dacă alegeți să consumați alcool și sunteți preocupat de creșterea în greutate, puteți face alegeri inteligente cu privire la cantitatea și calitatea băuturii.
Cocktailurile alcoolice cu zahăr în componență au un aport caloric superior față de vinuri sau băuturi spirtoase. De asemenea, cocktailurile consumate pe stomacul gol au ca efect creșterea în greutate și pot ridica indicele glicemic.
Alegerea unei mese sănătoase, echilibrate, alături de un pahar de alcool poate proteja organismul de creșterea nivelului glucozei din sânge ce conduce la mâncatul excesiv.
Vinurile roșii și albe oferă aproximativ aceleași cantități de calorii. Acest lucru nu se aplică în cazul diferitelor tipuri de bere.
În general, dacă băuturile alcoolice sunt pure și consumate în cantități mici, acestea nu vor afecta greutatea corporală.