Efectul alcoolului asupra sănătății tale poate avea un echilibru minunat. Unele cercetări au arătat că alcoolul consumat în moderație poate avea unele beneficii pentru bunăstarea sistemului cardiovascular și poate reduce riscul diabetului de tip 2 .
Cu toate astea, dacă bei mai mult decât doza recomandată, alcoolul poate crește riscul de deteriorare a sistemului cardiovascular, a ficatului, a sănătății mentale și a sistemului digestiv. Atunci când se depășește doza moderată, poate crește, de asemenea, riscul pentru anumite tipuri de cancer.
O băutură sau un pahar de alcool este în general considerată echivalentă cu 350 ml de bere, 150 ml de vin (nu o sticlă plină de vin) sau 30 ml de băutură tare.
Cantitatea recomandată pentru femei este de o băutură sau mai puțin pe zi, iar pentru bărbații cu vârsta sub 65 de ani este de până la 2 băuturi pe zi.
În limita acestor cantități, consumul de alcool poate aduce unele beneficii pentru sănătatea inimii. Cu toate acestea, consumul în doze mai mari decât cantitatea recomandată, poate avea efectul opus asupra sănătății și poate crește riscul pentru mai multe afecțiuni.
Procesul și viteza îmbătrânirii depind de mulți factori, printre care se numără genetica, mediul, stresul, dieta și nivelul de activitate.
Consumul de alcool în cantitate moderată poate să nu sporească procesul de îmbătrânire pentru majoritatea oamenilor, dar consumul care depășește doza recomandată poate grăbi îmbătrânirea.
Dacă nu beți deja alcool, nu este recomandat să începeți să îl consumați doar pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății. Dacă aveți o afecțiune medicală sau luați medicamente, adresați-vă echipei de asistență medicală pentru recomandări personalizate privind alcoolul.
Iată câteva modalități prin care alcoolul poate afecta organismul atât pozitiv, cât și negativ și cum influențează îmbătrânirea.
Alcoolul și sănătatea inimii
Potrivit Harvard Health, numeroase studii de cercetare au arătat un efect pozitiv în cazurile în care alcoolul a fost consumat în doză moderată și s-a constatat că scade riscului de: atac de cord, boli cardiovasculare și deces cauzat de bolile cardiovasculare.
Unul dintre motivele pentru care consumul moderat de alcool poate afecta pozitiv sănătatea inimii este faptul că alcoolul crește nivelurile de colesterol HDL, care este considerat colesterol bun. De asemenea, poate influența factorii de coagulare a sângelui.
Atunci când alcoolul este consumat în cantități mai mari decât este indicat, poate dăuna sănătății inimii, și poate spori îmbătrânirea sistemului cardiovascular.
Consumul de alcool în exces poate crește tensiunea arterială și poate deteriora țesutul cardiac.
Alcoolul și sănătatea pielii
Alcoolul poate avea un impact major asupra îmbătrânirii, afectând pielea. Colin Miller, CEO al Consiliului Internațional privind îmbătrânirea activă susține într-un articol publicat în iunie 2016 în SUA News & World Report că alcoolul accelerează îmbătrânirea pielii.
Pielea noastră este unul dintre principalii factori care evidențiază procesul de îmbătrânire. Dacă alcoolul îmbătrânește pielea, în special în jurul feței, poate face oamenii să pară mai în vârstă decât sunt ei de fapt.
Consumul de alcool poate cauza deteriorarea pielii prin riduri, ochi umflați și uscarea pielii. Alcoolul deshidratează corpul, astfel încât poate determina pielea să fie mai uscată și mai predispusă la riduri.
Unii oameni au o față roșiatică după consumul de alcool, în special de vin roșu. Această afecțiune se numește rozacee. Fața se înroșește deoarece fluxul sanguin este mărit la nivelul feței și vasele de sânge din față sunt mărite.
Dacă persoanele care suferă de această afecțiune consumă alcool în mod constant, vasele de sânge ar putea deveni mai extinse și vor rămâne vizibile permanent.
Acest lucru poate fi tratabil și prevenit, dar alcoolul poate spori procesul de îmbătrânire a pielii.
Unii oameni pot fi, de asemenea, predispuși să dezvolte acnee după consumul de alcool. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul ar putea crește nivelul de stres care promovează eliberarea hormonilor androgenici pe baza cărora se formează acneea . De-a lungul timpului, cicatrizarea pielii de la acnee poate să îmbătrânească pielea.
Alcoolul și funcția mentală
Efectele alcoolului asupra creierului pot fi simțite aproape imediat pentru unii, afectând judecata, starea de spirit, memoria, viziunea și conștientizarea spațială. Profesorul Wallace de la University College London sugerează că primul organ afectat de prea multă băutură alcoolică este creierul, chiar înaintea ficatului.
Simptomele cauzate de efectul alcoolului asupra creierului, pe măsură ce îmbătrâniți, pot include: depresia, controlul impulsurilor modificat, schimbările de dispoziție și probleme în rezolvarea situațiilor complexe.
Utilizarea în exces a alcoolului poate crește și riscul bolilor mentale asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi demența.
Utilizarea în exces a alcoolului poate provoca, de asemenea, atrofierea creierului, care poate afecta capacitatea funcției cerebrale.
Există variante individuale privind efectele alcoolului asupra creierului.
Factorii care influențează efectele pe care le are alcoolul asupra creierului includ: cât de mult alcool consumă, vârsta, genetica, istoria familiei și starea generală de sănătate .
Efectul alcoolului pe măsură ce îmbătrâniți
La vârsta adultă, schimbările fizice se întâmplă odată cu îmbătrânirea. În general, compoziția corporală se schimbă cu mai multe celule grase și volumul mușchilor scade. Volumul și capacitatea organelor pot scădea, digestia se poate îngreuna și poate apărea tendința de a lua mai multe medicamente pe măsură ce îmbătrânim.
Procentul de apă din corp se reduce în funcție de vârstă. Deoarece alcoolul este solubil în apă, pe măsură ce îmbătrânim, efectele alcoolului pot fi mai concentrate, deoarece în organism există mai puțină apă.
Efectele alcoolului asupra organismului sunt diferite la tinerii cu vârste de 30 față de cei cu vârste de peste 60 de ani. Ceea ce părea a fi o cantitate tolerabilă de alcool când erați mai tânăr poate avea un impact mai sever asupra corpului dumneavoastră mai târziu în viață.
Un studiu realizat în 2012-2013 a identificat că peste 50% dintre adulții cu vârste de peste 65 de ani beau alcool. Din acest procent, unii consumă mai mult decât cantitatea moderată recomandată.
Efectele alcoolului se pot amplifica pe măsură ce îmbătrânim, iar efectele de îmbătrânire pe care le provoacă alcoolul pot crește odată cu îmbătrânirea propriu-zisă a corpului.
Dacă suferiți deja de o problemă de sănătate, consumul de alcool poate exacerba dezvoltarea afecțiunii.
De exemplu, chiar dacă unele studii sugerează că atunci când este consumat în cantități moderate, alcoolul poate ajuta la scăderea riscului de diabet zaharat de tip 2, dacă aveți deja diabet zaharat, consumul de alcool poate face mai rău.