Vinul poate fi folosit atât la gătit, pentru aromă, umiditate sau aciditatea unor mâncăruri, cât și băut alături de anumite feluri de mâncare.
Vinul roșu este considerat benefic pentru sănătatea inimii, deoarece este o sursă bună de antioxidanți și ajută la creșterea nivelului de colesterol “bun” HDL. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool, fie din vin roșu sau alte surse, poate crește riscul apariției unor tulburări de sănătate.
În cazul în care consumați alcool, este important să nu depășiți doza recomandată de maxim două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi pentru femei.
În ceea ce privește vinul, se consideră că o băutură standard are 12% conținut de alcool.
Dacă gătiți și nu aveți vin roșu sau nu doriți să gătiți cu alcool, există înlocuitori care pot fi utilizați cu succes în locul acestuia.
De asemenea, exista opțiuni și dacă doriți ca în locul vinului roșu să beți ceva fără alcool. Vinul roșu, fie pentru gătit, fie pentru băut, poate fi ușor înlocuit dacă aveți alternativa potrivită.
Conținut:
Pentru ce se folosește vinul?
Alegerea produsului cu care să înlocuiești vinul roșu depinde foarte mult de scopul pentru care vinul este folosit într-o rețetă.
Potrivit publicației The Kitchn (1), vinul poate fi utilizat pentru a potența aroma, a adăuga aciditate, zahăr, culoare, umiditate, frăgezime cărnii sau pentru a deglaza o tigaie.
Știind sau presupunând la ce este util vinul roșu vă poate ajuta să găsiți mai ușor cel mai bun înlocuitor al lui pentru felul de mâncare pe care doriți să îl preparați.
Din fericire, există câțiva înlocuitori pe care îi aveți de obicei în cămară. Dacă, indiferent de motiv, încercați să nu folosiți vin, faceți-vă provizii cu aceste produse alternative astfel încât să puteți apela la ele în detrimentul vinului, de câte ori aveți nevoie.
Oțet de vin roșu
Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Toronto (2) oțetul de vin roșu poate spori aciditatea unor mâncăruri fără a cauza vreun fel de problema în ceea ce privește conținutul de alcool.
Oțetul de vin roșu are un conținut foarte scăzut de alcool deoarece acesta scade în timpul procesului de fermentație; în plus, alcoolul se mai evapora și în timpul gătitului.
Cu toate acestea, dacă nu doriți nici cea mai mică urmă de alcool atunci când gătiți, oțetul de vin roșu nu este chiar cea mai buna opțiune. The Kitchn recomanda, în schimb, utilizarea oțetului de vin roșu pentru deglazarea unei tigăi, în locul vinului roșu.
De reținut atunci când se utilizează oțet de vin roșu: oțetul de vin roșu este mult mai acid decât vinul. Prin urmare, trebuie utilizat într-un raport de 1:1 de apă la oțet de vin.
Suc de struguri
Sucul de struguri poate fi considerat cea mai apropiată variantă de vinul roșu în materie de gust și aport nutrițional, deoarece ambele sunt preparate din struguri roșii.
Dacă vă este teamă că preparatul dumneavoastră va deveni prea dulce adăugând suc de struguri, puteți adăuga și o picătură de oțet sau oțet de vin la sucul de struguri, crescând astfel aciditatea amestecului.
Sucul de struguri poate fi utilizat pentru deglazarea și potențarea aromei unei mâncări. Acesta poate fi înlocuit cu vin roșu într-un raport 1:1, dar țineți minte că poate îndulci mâncarea în care este adăugat.
Un beneficiu în ceea ce privește utilizarea sucului de struguri este că asigura o sursă de antioxidanți în mod similar cu vinul roșu.
Amestecarea sucului de struguri cu apă minerala poate, de asemenea, să fie o variantă fără alcool de succes a vinului roșu.
Suc de rodie sau de afine
Deși sucul de afine sau de rodie produce o aromă mai acidă, din punct de vedere al culorii și intensității aromei, se aseamănă foarte mult cu vinul roșu.
La fel ca și sucul de struguri, atât sucul de afine cât și cel de rodie sunt surse excelente de antioxidanți benefici. Dacă doriți să creșteți nivelul de aciditate cauzat de utilizarea acestor sucuri in locul vinului roșu, puteți adăuga o cantitate mică de oțet de vin.
The Kitchn (3) sugerează adăugarea unei linguri de oțet de vin la o cană de suc. De asemenea, un alt mod de a crește aciditatea este prin înlocuirea oțetului de vin cu suc de lămâie.
Ori de câte ori beți sau utilizați suc într-o rețetă, asigurați-vă că este suc 100% și nu conține îndulcitori.
Sucul de rodie sau de afine amestecat cu apa minerală poate înlocui cu succes vinul roșu.
Vin roșu fără alcool
Vinul fără alcool este produs, de obicei, din vin, astfel încât ar putea exista în continuare urme de alcool în componența sa.
Un vin poate fi considerat fără alcool atunci când conține mai puțin de 0,5% alcool pe volum.
Fie pentru a fi băut, fie pentru gătit, vinul roșu fără alcool se poate folosi foarte eficient în locul vinului roșu obișnuit.
În general, vinurile roșii fără alcool nu pot avea aceeași aromă intensa ca vinul roșu. Prin urmare, nu vă avea nici același gust ca vinul roșu cu alcool, păstrând totuși un gust unic.
Consumul de vin fără alcool are numeroase beneficii pentru sănătate. De exemplu, un studiu din 2013 (4) a comparat efectele consumului moderat de vin roșu cu ale consumului de vin roșu fără alcool asupra nivelului de glucoza și al lipidelor din sânge. Cercetătorii au descoperit că vinul roșu fără alcool are un rol benefic pentru metabolismul glucozei. Cu alte cuvinte, vă puteți bucura de aceleași beneficii ale vinului consumând vin fără alcool.
Supa din carne de vită
Dacă vinul roșu se adaugă la rețete pentru a conferi umiditate, pentru a frăgezi carnea și a intensifica aroma, supa de vită poate fi de asemenea folosita ca înlocuitor al acestuia.
În general, vinul roșu se folosește în rețete cu carne de vită sau legume. Pe de alta parte, vinul alb se adaugă la feluri de mâncare pe bază de pește sau pui.
Utilizarea supei de vită în loc de vin nu va oferi aciditatea vinului, de aceea, dacă doriți ca mâncarea să fie mai acidă, puteți adăuga o cantitate mică de oțet de vin în supă, cam o lingură per cană.