Fiecare gram de alcool conține 7 calorii, comparativ cu grăsimea, care are 9 calorii pe gram și carbohidrații cu proteinele care includ 4 calorii pe gram. Prin urmare, alcoolul are un conținut destul de mare de calorii și, din moment ce nu oferă prea multe beneficii nutriționale, caloriile pe care le oferă sunt considerate calorii fără aport nutrițional.
Prea multe calorii goale pot duce la creșterea în greutate. Asta înseamnă ca alcoolul favorizează kilogramele în plus?
Cum este alcoolul procesat de organism?
După ce este consumat, alcoolul este absorbit rapid în stomac și intestinul subțire. Intră în sistemul circulator și merge direct în creier, ficat și alte țesuturi. Apoi, fie este folosit ca energie, fie depozitat ca grăsime.
Este nevoie de o anumita perioadă de timp pentru ca alcoolul să devină o sursă de energie, ceea ce determină creșterea nivelului de alcool din sânge pe măsură ce consumați mai multă băutură alcoolică. Alcoolul nu poate fi stocat în organism, prin urmare, când îl consumați, organismul dumneavoastră va folosi alcoolul drept combustibil, înaintea altor surse de energie.
Ce sugerează dovezile existente?
În cadrul unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, s-a analizat dacă creșterea în greutate și creșterea riscului de obezitate pot fi determinate de consumul regulat de alcool. Studiul a fost efectuat pe un grup de 7608 de bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani.
Studiul a analizat modificările în ceea privește greutatea corporală și consumul de alcool al bărbaților, în decurs de 5 ani, pentru a vedea dacă au existat schimbări. S-a constatat că persoanele care consumă alcool în mod constant si în cantități mai mari au înregistrat cea mai mare creștere în greutate și au avut cel mai mare IMC (indice masă corporală).
Concluzia studiului a fost că oamenii care consumă mai mult de 30g de alcool pe zi au mai multe șanse de a se îngrașă sau de a deveni obezi.
Un alt articol, publicat tot în American Journal of Clinical Nutrition, a analizat concluziile primului studiu National Health and Nutrition Examination. Acesta a urmărit relația dintre consumul de alcool, consumul de calorii și greutatea corporală.
Studiul a concluzionat că persoanele care au consumat alcool au avut un aport mai mare de calorii decât cele care nu au consumat alcool, în special pentru că se consumă mai multe calorii din alcool.
Cu toate acestea, consumatorii de alcool nu au înregistrat rate de obezitate mai mari decât nebăutorii. De asemenea, s-a constatat că, pe măsură ce consumatorii de alcool au consumat calorii din alcool, numărul caloriilor provenite din produse nonalcoolice a scăzut.
În cele din urmă, un al treilea articol, de asemenea publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a analizat dacă frecvența consumului de alcool are legătură cu obezitatea abdominală. Grupurile pe care s-a efectuat studiul au inclus 43,543 bărbați și femei. Informațiile de bază au fost adunate la începutul studiului, iar în următorii ani s-a analizat dacă au apărut schimbări în ceea ce privește circumferința taliei.
Participanții au raportat, de asemenea, consumul total de alcool si consumul total de calorii. S-a concluzionat că un consum regulat de alcool nu are neapărat implicații în dezvoltarea obezității abdominale.
Prin urmare, alcoolul cauzează sau nu creșterea în greutate?
Conform datelor obținute din aceste 3 studii, alcoolul poate determina creșterea în greutate dacă este consumat în cantități mari. Mai precis, conform studiului, o cantitate mai mare sau egală cu 30g / zi. O băutură standard (341 ml de bere cu 4% conținut de alcool, 43 ml de băutură spirtoasă, sau aproximativ 142ml vin ) va conține aproximativ 10 grame de alcool.
Consumul de alcool nu contribuie întotdeauna la obezitatea abdominală. Prin urmare, când vedeți pe cineva care are o „burtă de bere”, este posibil să nu fie rezultatul consumului de alcool ci al unei cantități excesive de calorii.
Practic, alcoolul poate determina creșterea în greutate, dacă acest lucru înseamnă un aport mai mare de calorii în loc de alcool.
Nu este recomandat consumul de alcool în locul alimentelor deoarece, după cum am menționat mai sus, alcoolul constă în calorii goale.
În plus, deși alcoolul nu poate provoca în mod direct creșterea în greutate, nu este niciun secret că afectează rațiunea, în funcție de cantitatea de băutură consumată. Probabil vi s-a întâmplat sa comandați o pizza noaptea târziu, după o ieșire la bar. Și poate chiar să o mâncați pe toată.
Consumul de alcool va poate face sa va gândiți la alte alimente sau chiar să mâncați impulsiv pe timpul nopții. Gândiți-vă la toate caloriile suplimentare pe care le consumați pe lângă toate caloriile pe care tocmai le-ați băut.
De asemenea, în funcție de cantitatea de băutură consumată, este posibil să fiți puțin mahmur ziua următoare. Adesea, mahmureala poate provoca pofta de mâncăruri bogate în grăsimi care ar putea sa vă afecteze întregul regim alimentar sănătos.
Ce este recomandat pentru a evita creșterea în greutate din cauza alcoolului?
Deoarece consumul de alcool poate determina consumul de calorii suplimentare, fie din alcoolul în sine, fie din alimentele pe care le consumați ca urmare a efectelor alcoolului, este mai bine să beți cu moderație. Alcoolul, atunci când este consumat în cantități mari, pe termen lung, poate cauza multe probleme grave de sănătate.
Este de reținut și faptul că alcoolul nu are întotdeauna efecte negative. De fapt, consumul moderat de alcool, în special al vinului roșu, de către adulții sănătoși, poate să contribuie la protecția împotriva bolilor cardiovasculare. Consumul moderat de alcool înseamnă o băutură pe zi pentru femei și 2 băuturi pe zi pentru bărbați.
Așadar, nu consumați calorii suplimentare! Luați în considerare înlocuirea desertului sau a altor surse de calorii goale cu un pahar de vin seara.