Efectul pe care alcoolul îl poate avea asupra sănătății poate depinde de cantitatea pe care o bei și de factorii genetici. Studiile au demonstrat că, atunci când este consumat cu moderație alcoolul este asociat cu reducerea riscului de accident vascular cerebral, a bolilor vasculare periferice și a deceselor cauzate de boli cardiovasculare.
Sănătatea inimii beneficiază de pe urma alcoolului. Acest lucru poate proveni din antioxidanții existenți în alcool, cum ar fi vinul roșu, dar poate fi și din cauza alcoolului în sine.
Alcoolul în moderație poate crește colesterolul HDL, care este benefic pentru sanatatea inimii. Alte beneficii pentru sănătate asociate cu alcoolul în moderație pot include risc scăzut pentru diabetul de tip 2 și pietrele în vezica biliară.
Pe de altă parte, consumul în măsuri mai mari decât recomandarea moderată (până la o băutură pe zi pentru femei și până la două băuturi pe zi pentru bărbați) poate crește riscul de inflamație a ficatului, hipertensiune arterială, leziuni cardiace și poate crește riscul anumitor tipuri de cancer.
Prin urmare, alcoolul poate avea anumite beneficii pentru sănătate atunci când este consumat cu moderație, dar consumul de alcool peste această limită poate crește riscul pentru rezultate negative din punctu de vedere al sănătății.
Există, de asemenea, variante genetice individuale despre modul în care alcoolul afectează sistemul cardiovascular.
Conținut:
Alcoolul și colesterolul HDL
Beneficiile asupra sănătății inimii asociate consumului moderat de alcool pot fi din modul în care alcoolul afectează colesterolul în conformitate cu WebMD.
Un studiu din 2000 a constatat că alcoolul a crescut nivelul HDL în mod dependent de doză. Creșterea nivelelor de colesterol HDL este considerată benefică pentru sănătatea inimii.
HDL poate ajuta la menținerea arterelor lipsite de depunerile de placă, astfel încât nivelul ridicat de colesterol HDL este considerat un lucru benefic.
Un studiu din 2001 a constatat că aportul de alcool a fost asociat negativ cu nivelurile de colesterol LDL.
Acest lucru sugerează nu numai că alcoolul în mod moderat crește colesterolul HDL benefic, dar poate, de asemenea, ajuta la scăderea colesterolului LDL.
Având un colesterol LDL scăzut și HDL ridicat este considerat favorabil pentru sănătatea inimii.
Clinica Mayo sugerează că a consuma alcool cu moderație, este una dintre primele cinci schimbări pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți colesterolul.
Cu toate acestea, consumul de alcool cu moderație este recomandat numai persoanelor care consumă deja alcool. Dacă nu beți alcool, nu este recomandat să începeți să beți doar pentru beneficiile pentru sănătatea inimii.
Alcoolul influențează colesterolul când depășim limita
Modul în care alcoolul influențează inima și alte măsuri de sănătate poate fi un echilibru minunat.
Consumul de alcool până la nivelul recomandat este asociat cu un efect pozitiv asupra nivelului colesterolului din sânge.
Cu toate acestea, consumul de alcool peste doza recomandată este asociat cu un risc crescut pentru boli de inima, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și creșterea nivelului trigliceridelor din sânge.
Prin urmare, consumul de alcool în cantități mai mari nu este egal cu mai multe beneficii pentru sănătatea inimii. Dacă în prezent nu beți alcool, nu se recomandă să începeți consumul de alcool pentru beneficiile aduse sănătății.
Femeile însărcinate și cele care iau anumite medicamente ar trebui să evite consumul de alcool.
Unele studii sugerează că aportul de alcool ar putea fi asociat cu un risc crescut de cancer mamar. Consumul a două sau mai multe băuturi pe zi a fost demonstrat la femei că ar crește riscul de cancer de sân.
Variabilitatea genetică
Potrivit Școlii de Sănătate Publică de la Harvard, genele pot influența modul în care alcoolul influențează sistemul cardiovascular. Genetica poate juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea alcoolismului.
Prin urmare, chiar dacă există linii generale pentru un consum moderat de alcool și pentru a sugera un rol pozitiv în sănătatea inimii, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră pentru întrebări pe care le-ați putea avea despre modul în care consumul de alcool vă poate afecta sănătatea.
Nivelul colesterolului poate fi influențat, de asemenea, de genetică. Unii oameni produc în mod natural mai mult colesterol LDL sau au în mod natural niveluri mai scăzute de HDL chiar dacă fac modificări pentru a-l mări.
Alte moduri de a afecta colesterolul în mod pozitiv
Pe lângă faptul că beți alcool în mod moderat, există și alte modalități prin care puteți afecta pozitiv nivelul de colesterol.
Modificările dietetice, de greutate și de efort pot contribui la scăderea colesterolului LDL și la creșterea colesterolului HDL.
Exercitiile fizice pot ajuta la cresterea nivelurilor de HDL, care la randul lor pot ajuta la scăderea riscului de apariție a bolilor de inimă.
Un studiu din 2001 a comparat nivelurile lipidelor din sânge la bărbați după 20 de săptămâni de antrenament de anduranță.
Cercetătorii au descoperit că la bărbații cu nivel scăzut de colesterol HDL și niveluri ridicate de trigliceride din sânge, exercițiul de anduranță a avut un impact semnificativ asupra creșterii nivelurilor de HDL care ar putea fi asociate cu pierderea de grăsime în jurul secțiunii medii cu exerciții fizice.
Clinica Mayo sugerează că pierderea a doar 5 până la 10 procente din greutatea corporală poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
Mai mult exercițiu fizic și modificări ale dietei pentru scăderea în greutate poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol.
În cele din urmă, există schimbări alimentare pe care le puteți face pentru a influența nivelul de colesterol din sânge. Creșterea aportului de fibre, în special a fibrelor solubile, poate ajuta la scăderea colesterolului LDL.
Fibrele solubile pot fi găsite în: ovăz, leguminoase, fructe și legume.
Creșterea acizilor grași omega 3 în dieta dvs. poate ajuta la creșterea nivelului de HDL.
Omega 3 poate fi găsit în pește gras, nuci, migdale, semințe de chia și semințe de in.
Trecerea la mai multe grăsimi mononesaturate în locul grăsimilor trans sau saturate poate fi de asemenea benefică pentru nivelurile de colesterol.
Alimentele care sunt surse bune de grăsimi mononesaturate includ: avocado, ulei de măsline și nuci.
Renunțarea la alimentele prajite, la produsele coapte ambalate și la bucățile grase de carne poate ajuta la scăderea grăsimilor saturate și a trans-grăsimilor.
Concluzie: alcoolul afectează colesterolul
Alcoolul are un impact asupra colesterolului, iar cercetările sugerează că dacă îl consumați moderat sau sub mai puțin, impactul alcoolului asupra colesterolului este pozitiv.
Alcoolul poate ajuta la creșterea colesterolului HDL. Având un nivel ridicat de HDL poate scădea riscul pentru boli de inimă.
Pe de altă parte, consumul de alcool peste media recomandată poate crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și leziuni hepatice.
Dacă cineva nu bea, nu se recomandă să înceapă consumul de alcool doar pentru beneficiile aduse sănătății.
Există și alte modificări ale stilului de viață pe care le puteți face, care vor afecta în mod pozitiv colesterolul. Pierderea în greutate, exercițiile fizice, creșterea fibrelor, creșterea grăsimilor monosaturate pot, de asemenea, afecta pozitiv nivelul de colesterol.
Genetica poate juca, de asemenea, un rol în cât de mult colesterol face corpul și cum metabolizează organismul alcoolul pentru a afecta sănătatea inimii.
Dacă aveți întrebări legate de sănătatea dumneavoastră și de consumul moderat de alcool, adresați-vă medicului dumneavoastră.
1 thought on “Afectează alcoolul nivelul colesterolului?”
Bună ziua dar bere am voie să beau 2 sau 3 beri zi sau pe săptămână